top of page

İslam Atlası: Libya

  • Mehfem
  • 8 Haz 2020
  • 2 dakikada okunur

Başkent: Trablus

Nüfus: 6,7 Milyon





Libya, Kuzey Afrika'da bulunan, dünyanın en büyük 16. ülkesi Afrika'nın ise 4. en büyük ülkesidir. Petrol rezervleri açısından çok zengin olan Libya, dünyanın en büyük 10. petrol rezervine sahip ülkesidir. Libya halkının çoğunluğunu Araplar ve Berberiler oluşturmaktadır. Nüfusun, ülkenin yüz ölçümüne rağmen az oluşunun nedeni, Libya topraklarının 10/9'unun çöllerle kaplı oluşundan kaynaklı. Resmi dili Arapça'dır. Nüfusun %97'si Müslümandır. İslamiyetin gelişi 600'lü yılların ortalarında gerçekleşmiştir.

Osmanlı 16.yy'da bu topraklarda hüküm sürmüştür. 1911 yılında ise Libya'yı İtalyanlar işgal etmiştir. Tam bu zamanlarda Ömer Muhtar işgale ve sömürgelere karşı bir direniş hareketi göstermiştir. Ülke 1951 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir.

Libya'da tarihler 1969 yılını gösterdiğinde, henüz 27 yaşında bir subay olan Muammer Kaddafi, bir grup arkadaşı ile beraber darbe yapıp Kralı devirmiştir ve hükümete el koymuştur. Kaddafi tam 42 yıl boyunca Libya'ya hükmetmiştir. Kaddafi, halkını ''evlatları'' olarak tanımladı, halkın çoğunluğu ise Kaddafi'ye ''babamız'' diyordu. Fakat işler Kaddafi için her zaman böyle gitmedi. Zamanla attığı her adım kendi bacağına sıktığı birer kurşun olarak döndü.

Meselenin siyasi boyutunda fazla takılmadan resmin farklı boyutuna baktığımızda görülür ki Kaddafi'nin ölümünden sonra Libya için hiç bir şey eskisi gibi olmadı. Kaddafi hüküm sürdüğü süreçte ülkesindeki tüm yabancı petrol şirketlerini kapattırdı ve tamamen yerli petrole yöneldi. Benzin fiyatı oldukça düşüktü. Libya artık yalnızca kendi petrolünü işleyen bir devletti. Çöl ikliminin yoğun olduğu ülkede her bölgeye temiz su ulaşabilmesi için Kaddafi, 3000 km boyunca boru ağıyla döşenmiş Su Dağıtım Sistemi projesini devreye soktu. Bunlar gibi ülkesini kalkındıran önemli adımlarda atmıştır. Fakat yaptığı yanlışların boyutu halkın sabrını taşırmıştı. Başta Amerika ve İngiltere olmak üzere Batılı ülkelerin kışkırtmalarıyla fitil ateşlendi ve halk 2011 yılında ayaklandı. Gösteriler Kaddafi'nin öldürülmesiyle son buldu.

Kaddafi sonrası Libya, uzun bir süre yeni hükumetin kurulamamasından dolayı ciddi bir ekonomik gerileyişe sürüklendi. Ülkede petrol üretimi 4/1 'e kadar geriledi. Binlerce insan mülteci olarak ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Nüfusun 4/1'i insani yardıma muhtaç durumda. Libya halkının istediği tek şey özgürlük ve demokrasiydi. Batı da sözde özgürlük vaad ederek halkı kışkırttı ama halk, batının umurunda değildi. Batının, bu toprakların iç işlerine bu kadar müdahale edip, ülkeyi iç savaşa kadar sürükleyecek propagandalar yürütmesinin tek sebebi ülkedeki zengin petrol rezervleri ve ülkenin önemli konumu

Şimdi siyasi geçmişine ara vererek Libya'nın kültürel değerlerine göz atalım.

1795-1832 yılları arasında Gürcü asıllı Mustafa Bey tarafından inşa edilen Gürcü Camii, bir Osmanlı eseridir.



Leptis Magna; Romalılara ait, geçmişi M.Ö 1000'li yıllara uzanan antik bir kenttir. Bkz;



Osmanlı dönemine ait tarihi bir kale olan Murzuk Kalesi. Bkz;



UNESCO desteğiyle ayakta duran The Red Castle Museum görülmesi gereken mistik bir yapı. Bkz;



Libya, şuan için ziyaret edilmesi tehlikeli ülkelerin başında gelmekte maalesef. Her şey düzeldiğinde ziyaret etmeniz gereken tarihi çok eskilere uzanan ve bir çok medeniyete ev sahipliği etmiş güzel bir Afrika ülkesi.



Comments


  • X
  • Instagram

© KatredenUmmana

bottom of page