top of page

İslam Atlası: Kırgızistan

  • Mehfem
  • 23 Haz 2020
  • 1 dakikada okunur

Başkent: Bişkek

Nüfus: 6,5 Milyon







Kırgızistan, Orta Asya'da bulunan yedi bağımsız Türk devletlerinden birdir. Denize kıyısı bulunmayan bu ülkenin komşuları Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Çin'dir. Resmi dili Rusça ve Kırgızca. İslamiyetten önce şamanlığa inanan Kırgızlar arasında İslamın yayılması 10.yy'da Karahanlılar döneminde gerçekleşiyor. Nüfusun %76'sını Müslümanlar, %18'ini Hristiyanlar, geri kalanını Budistler ve Ateistler oluşturuyor.


Denizde kıyısı olmasa bile göl turizmi ve kayak turizmi oldukça yaygın. Ülke ekonomisi ise tarım, hayvancılık ve madencilik üzerine dayalı. Kırgız halkı yüzlerce yıldır göçebe bir hayat sürerdi, günümüzde ise yarı göçebe bir şekilde yaşamlarını devam ettirerek geleneklerini korumaktadırlar. Yerleşik hayata geçmeleri Sovyetler Birliği zamanındaki baskılardan sonra gerçekleşiyor. Fakat yine de halk geleneklerinden vazgeçmemiş ve günümüzde çoğu Kırgız yarı göçebe olarak yaşamakta. Kışın yerleşik hayat yaşayan Kırgızlar, yazın çadırlarını kurup yaylalarına çekiliyor.

Kırgız kültüründe atlara çok değer verilir. At, bu toplum için son derece önemli bir hayvan. Bir atın doğumu bile sıradan bir hayvanın doğumu gibi görülmez, neredeyse bir insanın doğum yapması kadar değerlidir.


UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan, Orta Asya'nın en derin 3. gölü Sarı Çelek Gölü. Bkz;



Masalsı bir güzellik olan Skazka Kanyonu. Bkz;




Kırgız dilinde 'ılık' anlamına gelen Issık Gölü. Bkz;


Kırgızistan özellikle tabiat aşıklarının mutlaka ziyaret etmesi gereken bir ülke. Berrak gölleri, heybetli dağları, geniş ovaları, Milli Parkları ile Kırgızistan'a doğal güzellikler ülkesi demek tam yerinde bir tabir olur.

Comments


  • X
  • Instagram

© KatredenUmmana

bottom of page