top of page
Mehfem

İslam Atlası: Eritre


Başkent: Asmara

Nüfus: 6 Milyon







Eritre, Doğu Afrika'nın kuzeyinde bulunan bir ülkedir. Batısında Sudan, güneyinde Etiyopya ile komşudur. Kızıldeniz'e uzun bir sahil şeridi bulunan ülkenin tam karşısında Yemen ve Suudi Arabistan bulunur. Ülkenin resmi bir dili yoktur, fakat resmi yazışmalarda Arapça ve Tigrinye dili kullanılmaktadır. Nüfusun %50'si Müslüman, geri kalan nüfusun önemli bir bölümünü Hristiyanlar ve yerel dine mensup olanlar oluşturur. Bu coğrafya İslamiyet ile ilk tanışan bölgelerdendir. Zira Medine'ye hicret başlamamışken, o zamanlar Eritre topraklarının içinde yer alan Habeş Krallığına sığınan ilk muhacirler sayesinde, İslamiyet bu bölgede hızlıca yayılmıştır.


1890 yılında İtalyanlar ülkeyi işgal etti. İtalyanların 2. Dünya Savaşını kaybetmeleriyle Eritre, BM himayesine verildi. BM ülkeyi Etiyopya ile birleştirme kararı aldı. Fakat bu karar iki ülke arasında anlaşmazlıklara sebep oldu. 1993'te yapılan BM referandumu ile Eritre'nin Etiyopya'dan bağımsızlığı ilan edildi. Osmanlı bu topraklara Kızıldeniz'e hakim olduğu süre boyunca, İtalyan işgaline kadar hakim olmuştur.


Eritre'de halkın%85'i kırsal alanlarda yaşamaktadır. Ekonominin büyük bir kısmı tarım ve hayvancılık etrafında yürümektedir. Eritre kültüründe günümüzde bile İtalyan kültürünün izlerini görmek mümkündür. Yerel halk bire bir kendi kültürünü yaşıyor olsa da Başkentte batı kültürü ile yerel kültür iç içe geçmiştir.


Ülkede çok değerli yer altı kaynakları ve maden yatakları olmasına rağmen, halkın yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bunun en büyük nedeni ülkenin bu doğal zenginliklerinin yabancı şirketlerin elinde bulunması. Dolayısıyla Eritre halkı sahip olduğu bu zenginliklerden faydalanamamaktadır.


Al Khulafa Al Rashiudin Camii. Bkz;

Ülkenin kırsal bölümünden bir görüntü. Bkz;




Comments


  • X
  • Instagram
bottom of page