İslam Atlası: Burkina Faso
- Mehfem
- 18 Haz 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Haz 2020

Başkent: Ovagadougou
Nüfus: 20 milyon
Burkina Faso, Batı Afrika'da bulunan denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Yıllarca Fransız sömürgesi altında kaldıktan sonra 1960 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığını ilan ettikten sonra ülkenin adı Yukarı Volta olarak değiştirildi. Bağımsızlık sonrasında ülkedeki karışıklıklardan dolayı birçok darbe gerçekleşti. 1983 yılına gelindiğinde ise Thomas Sankara liderliğinde devrim yapıldı ve ülkenin adı Burkina Faso olarak değiştirildi. Resmi dil Fransızcadır. Nüfusun %70'ini Müslümanlar oluşturmakta. İslamiyet bu topraklarda ilk olarak 11.yy'da yayılmaya başlamıştır. Burada yaşayan Müslümanlar, diğer Batı Afrika Müslümanlarına kıyasla daha sıkı teşkilatlanmıştır. Ülkedeki Müslümanlar, Maliki mezhebine mensuptur.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Burkina Faso, yıllarca Fransız sömürgesi altında kalmıştır. Günümüzde bile birçok önemli alanda Fransızların baskınlığı devam etmekte. Ülke genelinde 60 farklı etnik grup yaşamaktadır. Her bir grubun ayrı ayrı gelenekleri vardır. Yerel halk için kültür ve geleneklerini yaşayıp gelecek nesillere aktarmak çok önem verdikleri bir durum.
Ülke, yeraltı kaynakları açısından çok zengin olmasa bile, mevcut yer altı kaynakları Fransa ve İngiltere başta olmak üzere batılı ülke şirketlerinin elinde. Altın, bakır, magnezyum gibi yer altı kaynaklarını İngiliz ve Fransız şirketleri gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba göstermekte. Ülke ise yalnızca %10'a yakın pay alabiliyor. Eğer kendi rezervlerini işleyecek yerel şirketleri olsaydı belki de sömürücü batı şirketleri bu topraklarda barınamazdı. Fakat maalesef ülkenin, kendi rezervlerini işleyecek yerli şirketleri yok. Halkın %90'ı geçimini tarımla sağlamakta. Tarım ve hayvancılık ekonomi için büyük önem arz ediyor.
Bobo Dioulasso Büyük Camii, yapımı 10 yıl süren ve 1880'li yıllarda tamamlanan çamurdan yapılma bir ibadethanedir. Caminin yapımına Putperestler ve Hristiyanlar da yardım etmiştir. Cami çamurdan yapıldığı için her dört senede bir restore edilir. Bkz;

Burkina Faso'da yerel yaşamdan bir görüntü. Bkz;

Burkina Faso için turistlerin uğrak noktası gibi bir cümle kuramayız çünkü gitmek için pek tercih edilen bir ülke değil. En çok ziyaret eden ülkeler ise Fransa ve Türkiye. Fransa'nın ülkeye gidiş amacı genelde bölgedeki yer altı kaynaklarını sömürmek iken, Türkiye'nin gidiş amacı insani yardımlar gerçekleştirmek için oluyor. Çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Ülkede her yıl binlerce çocuk çeşitli hastalıklardan ölürken ve ülke dünyanın en yoksul ülkelerinden biri konumundayken batının doymak bilmeden bu toprakları sömürmeye devam etmesi...
Kommentare