top of page
  • Mehfem

İslam Atlası: Somali


Başkent: Mogadişu

Nüfus: 15 Milyon







Somali , ''Afrika Boynuzu'' diye adlandırılan bir Doğu Afrika ülkesidir. Afrika'nın en uzun sahil şeridine sahip ülkesidir. Değerli altın rezervlerine sahiptir. Ayrıca Arap yarımadasına yakınlığından dolayı petrol rezervlerine de sahiptir. Nüfusunun %99'u Sünni Müslümandır. Arap kabilelerinin 8.yy'da ülkedeki sahil bölgelerine yerleşmeleriyle beraber İslamiyet yayılmaya başladı. 16.yy'da Osmanlı bu topraklarda hüküm sürdü.

1991 yılında başlayan Somali İç Savaşından beri ülkenin tamamını kontrol edecek bir hükumet kurulamadı. Bölgede bir türlü istikrar sağlanamadığından dolayı Somali, dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak anılıyor.

Somali'de nüfusun yarısı, mevcut su kaynaklarına erişim sağlayamamaktadır. Temiz olmayan su kaynaklarından dolayı ülkede, sıtma ve kolera gibi salgın hastalıklar insanların yaşamında tehdit oluşturmaya devam ediyor.

UNICEF'in 2015 yılında yaptığı araştırmalar, ülkede doğan her 7 çocuktan birinin yetersiz beslenme, salgın hastalıklar ve sağlık sisteminin kötü olmasından dolayı 5 yaşına gelmeden öldüğünü ortaya koymuştur.

Somali'de 2011 yılında çok ciddi bir kıtlık yaşandı. Ülkede kıtlık yüzünden tarım durma noktasına geldi, hayvanlar telef oldu. İnsanlar açlık ve salgın hastalılarla boğuştu. Tüm bunlar yetmez gibi terör örgütleri ülkeye gıda ve tıbbi yardımların ulaşması gereken yerlere ulaşımına engel oldu ve tüm malzemelere el koydu...


Mogadişu şehrinde bulunan Arba'a Rukun Camii 667 yılında inşa edilmiş, en eski ibadethanelerden biridir.


Somali, verimli toprakları olmasına rağmen halkının %70'i fakir olan bir ülke. Binlerce insan açlık sınırında. Ulaşılması gereken çok insan var. Elimden ne gelir deme sakın. Hz.İbrahim ile karıncanın hikayesini hatırla. Mutlaka bir şey gelir elinden.

Comments


  • X
  • Instagram
bottom of page