top of page
  • Mehfem

İslam Atlası: Bangladeş


Başkent: Dakka

Nüfus: 162 Milyon






Bangladeş, Güney Asya'da bulunan, Myanmar ve Hindistan ile sınır komşusu olan bir ülkedir. Resmi dili Bengalcedir. Nüfusun %89'unu Müslümanlar, geri kalan kısmını ise Hindular ve Budistler oluşturmaktadır. Yirmi üç yıl Pakistan'a bağlı bir eyalet konumundayken, 1971 yılında bağımsızlığına kavuştu.


İslamiyetin Bangladeş'e gelişi Türk kumandan Muhammed Bahtiyar Halaci vesilesiyle 1203 yılında gerçekleşiyor. Tam o zamanlarda Hindular ve Budistler bir çatışma içindeydi. Hindular, Budistleri yok etmeye çalışıyordu. Bu zayıflamış ortam İslamiyetin yayılmasını daha da kolaylaştırdı. Ve bu topraklarda İslamiyet günden güne hızla yayıldı.


Bangladeş ormanlarında birçok yabani hayvan yaşar. Bunlardan en meşhuru boyları 3 ila 4 metreye kadar ulaşan Bengal Kaplanıdır. İguana gibi hayvanların ise derileri ayakkabı ve çanta yapımında kullanılır. Halkın %85'i geçimini tarımcılık ile sağlar. Kişi başına düşen milli gelir oldukça düşüktür. Bu da Bangladeş'i dünyanın en fakir ülkelerinden biri yapıyor maalesef.


15.yy'da Ulu Han Cihan tarafından inşa edilen, UNESCO Dünya Listesinde yer alan 60 minareli Sat Kümbet Camii. Bkz;



Ahsan Manzil, Dakka'da nehir kenarında yer alan, günümüzde müze olarak kullanılan oldukça turistik bir yapı.



Lalbagh Kalesi, Azam Şah tarafından 17.yy'da inşa edilen, geniş bahçeleri ve yapısı ile Tac Mahal'i andıran tarihi bir yapı. Bkz;



Bangladeş, kalabalık nüfusu ile oldukça hareketli bir ülke. Hindistan ve Pakistan kültürlerini de içinde barındıran bir coğrafya. Farklı bir deneyim yaşamak için mutlaka ziyaret edilmeli.

  • X
  • Instagram

© KatredenUmmana

bottom of page