Bütün mahlukatın muhtaç olduğu, ihtiyaçlarını hakiki manada giderebilecek tek mercii Es-Samed olan Allah’tır. Es-Samed ismi bu yönüyle her şeyin kendisine muhtaç olduğu ancak kendisinin hiçbir şeye muhtaç olmadığı, ihtiyaç ve istekleri sebebiyle her varlığın kendisine yöneldiği yüce zat, her dileğin ve isteğin biricik mercii, eksiği ve kusuru olmayan gibi manalara gelir.
Mahlukatın maddi veya manevi tüm ihtiyaçlarını karşılarken, Esmaül Hüsnasından nasiplendirirken, kullarının müşkülatını giderirken hiçbir şekilde Kendisinden bir şey eksilmez.
Es-Samed olan Allah, Kendisine müracaat edilmesini sever. Müracaat edilmesi gereken yegane Zat da O’dur. İhtiyaçları mutlak manada her zaman ve mekanda giderebilecek olan yalnızca O’dur.
Mâtürîdî, yaratılmışların Allah’a olan ihtiyaçlarını varlık âlemine gelme, varlığını esenlik içinde sürdürebilme, öldükten sonra ikinci ve ebedî hayata dönüş yapma noktasında özetlemiştir
Samed isminden kulun alabileceği nasip, Cenâb-ı Hakk’ın onu din ve dünya işlerinde kendisine başvurulan bir konuma getirmesidir. Allah, kullarının çeşitli sorunlarının çözümünü kimin eline bağlı kılmışsa onu samed isminden nasiplendirmiş demektir (Gazzâlî, s. 144)
"De ki: O Allah birdir, Samed'dir, O doğurmamış ve doğurulmamıştır. Hiçbir şey O'nun eşi ve benzeri değildir." (İhlas Suresi)
“Rasulullah (s.a.v), bir adamın: “Allah‟ım! şehadet ederim ki, Sen kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan Allah‟sın! Doğurmayan, doğrulmayan, hiçbir eşi ve benzeri olmayan tek ve birsin! Herkesin kendisine muhtaç olduğu, ama kendisi hiçbir kimseye ihtiyaç duymayan Samed‟sin! Sen‟den istiyorum!” diye dua ettiğini duydu ve şöyle buyurdu: “Canımı elinde bulunduran Allah‟a yemin olsun ki, bu adam Allah‟ın ism-i A‟zam‟ı ile dua etmiştir. O isimle dua edildiğinde Allah duaları kabul eder. Onunla istendiğinde Allah istekleri verir.” (Ebu Davud 1493. Tirmizi 3475.)
Kaynakça;
Esmâ Notlarının kaynakçası için Bkz: Esmâ'ül Hüsnâ Notları: Giriş
Comments