top of page
Yazarın fotoğrafıEnes

Esmâ'ül Hüsnâ Notları: El-Mukît

Güncelleme tarihi: 11 Kas 2023

"Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını verendir." (Nisa 85)


El-Mukît, her şeyin karşılığını veren, her şeye güç yetiren, yarattığı varlıkların gıda ve rızıklarını karşılayan manasına gelir. Allah, yarattığı cümle mahlukatın rızkını onlara vermeye yegane muktedir olan Zât’tır.


‘’Sözlükte “korumak, birine hayatiyetini sürdürecek kadar gıda vermek; gücü yetmek” mânalarındaki kavt (kıyâte) kökünün “if‘âl” kalıbından türeyen mukīt “bedenlerin ve ruhların gıdasını veren, gücü yetip koruyan” demektir.’’ (TDV İslam Ansiklopedisi)


Mahlukatının gerek bedensel gerek ruhsal gıdasını veren O’dur. Hayvanların, bitkilerin, insanların, cinlerin ve meleklerin çeşit çeşit bedensel ihtiyaçları vardır. Bütün bu mahlukatın bu kadar çeşitli olan ihtiyaçlarını karşılayan yalnızca El-Mukît’tir.


Bedensel ihtiyaçları karşılamak suretiyle rızkı veren Allah’tır. Aynı zamanda ruhsal gıdaları da karşılayan Allah’tır. Özellikle günümüzde insanların büyük çoğunluğu bedensel açlıktan ziyade ruhsal açlık çekmektedirler. Bunalım, buhran, yalnızlık gibi ruhsal rahatsızlıklar önceki çağlara nispeten zirve noktaya ulaşmıştır. Bedensel olarak doyum noktasını bulan ve açlık gibi temel problemleri dert edinmeyecek kadar varlık içinde yaşayan insanlar ruhsal açıklarını gidermek için menfi veya müspet çeşitli yollara başvururlar. Kullarına ruhsal huzuru, manevi idraki, ibadet lezzetini ve kalbî sekineti veren El-Mukît olan Allah’tır. Bu ruhsal doygunluğun elde edilmesi için yapılan faaliyetler yalnızca vesiledir. Bu vesile her ne olursa olsun ruhun gıdasını vermeye yalnızca vasıtadır; ruhun gıdasını veren yalnızca Allah’tır.


El-Mukît isminden kulun hissesi: Rızkı için çalışarak Rabbine tevekkül etmeli, hem bedensel hem ruhsal gıdasını temin etmeye yalnızca Allah’ın kudretinin yettiğini fark etmeli ve bu ihtiyaçlarını temin etmek için yalnızca O’na yönelmelidir. Kulun heybesine yazılmış her rızık bu dünyada elbet onu bulur. Bu nedenle rızık için çalışıp tevekkül etmeli ancak telaşa kapılmamalıdır. Ayrıca kullar, günümüzde ruhsal ihtiyaçların karşılanması için bir takım marjinal yöntemlere başvurmak yerine taatle, zikirle, ibadetlerle ve tefekkürle Allah’a yönelmelidir; Ruhunun ve cesedinin gıdasını temin eden El-Mukît’tir.


Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:

Kıyamet gününde her zengin ve her fakir dünyadayken rızkının yetecek kadar verilmiş olmasını temenni edecektir.” (İbn Mâce)



Kaynakça;

Esmâ Notlarının kaynakçası için Bkz: Esmâ'ül Hüsnâ Notları: Giriş

Comments


  • X
  • Instagram
bottom of page