Esmâ'ül Hüsnâ Notları: El-Bâri
- Enes
- 5 Haz 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 15 Kas 2023
Bari kelimesi, bir şeyi bir şeyden temizleyen ve hepsini birbirine düzenli olarak mütenasip şekle getiren demektir. El-Bâri olan Allah, bütün mahlukatı keyfiyetiyle ve kemmiyetiyle birbirine uygun, uyumlu ve muntazam yaratandır. Bir kalıptan döker gibi düzgün ve tertipli yaratandır. Her yaratılmış olanın bir hesaba bir nizama göre yaratıldığını biliyoruz. Ekolojik dengeyle ilgili birçok şey okuyoruz ve duyuyoruz. Mesela falanca canlı olmasa ekolojik sistemde aksama veya bozulma olur. Bu son derece hassas olan nizama ahengini veren ve onu böylesine nazlı bir şekilde donatan ve mevcudatı, birbirini tamamlar şekilde tanzim eden El-Bâri'dir.
El-Bâri olan Allah yarattıklarını eşsiz ve kusursuz bir ahenkle yaratandır. Mümkünatı nizam-ı ekmel ile yaratandır. Yaşadığımız evren var olabilecek muhtemel evrenlerin en mükemmelidir. Çünkü onu yaratan El-Hallâk, El-Hâlık, El-Bâri, El-Musavvir, El-Melîk... olan Allah'tır ve O'nun yaratmasında asla eksiklik bulunmaz. Nizamda kusursuzluk ve muntazamlık olması manasında eşyaya baktığımızda görürüz ki hep bir ahenk ve uyum vardır.
El-Bâri olan Allah, bir şeyi bir şeyden temizleyendir dedik. Örneğin kulların kalplerini tüm karanlıklardan temizleyen de O'dur. İslam fıtratı üzerine sabit kalan insanların o manevi temizliğini ve hayasını sağlayan El-Bâri’dir. El-Bâri, içsel-manevi temizliğini kendi başına yapmaya çalışan insanların anlayamayacağı bir isimdir. O’nu tanıyanlar ise maneviyat temizliğinin ancak El-Bâri olan Allah’ın yardımıyla olacağını bilir.
Bakınız burası çok hassas bir konudur. Günümüzün hastalığı olan 'seküler maneviyat' çabalarının tutarsızlığını ve usulsüzlüğünü görebiliriz. Muhakkak kendinizde veya etrafınızda şahit olmuşsunuzdur insanların Allah'a el açmadan tek başına huzuru aramaya çalıştıklarına. Halbuki her şey gibi huzur da O'ndandır, selamette O'ndandır, maneviyat da O'ndandır. İstemesini bilelim yeter, O bizi yalnız bırakmaz.
El-Bâri isminin bir kulda tecelli etmesi durumda o kul her işi hakkaniyetle ve adaletle muntazam bir suretle yapar. Yani kula düşen, eşya üzerindeki cüz’i tasarrufunda hakkı ve adaleti ve nizamı sağlamak, dengeyi bozmamaktır diyebiliriz.
Kaynakça;
Esmâ Notlarının kaynakçası için Bkz: Esmâ'ül Hüsnâ Notları: Giriş
Comments